Service
Winkelmandje
Menu

Waarom verliest mijn kat haar?

Verharen is een natuurlijk proces bij de kat. Twee keer per jaar zal uw kat in de rui komen. Dit heeft te maken met het afwisselen van zomer en winter. Veel katten worden binnen gehouden. Zij maken het afwisselen van warm en koud weer dus minder mee. Dit kan zorgen voor een soort chronische rui waarbij er het hele jaar wel wat haar gevonden wordt.

Kat wordt geborsteld

Hoe help ik mijn kat met zijn vachtverzorging?

Uw kat zal zichzelf zo goed mogelijk schoon proberen te houden. Door het wassen met zijn ruwe tong zal hij loszittende haren zelf uit zijn vacht halen. Zeker in de ruiperiode is het wel fijn om uw kat hierbij te helpen. Een goede borstel en kam zijn hierbij van belang. Met een kam, zoals de Trixie Metalen Kam, kunt u klitten opsporen in de vacht. Zeker bij halflangharige en langharige katten is dit aanbevolen. Om losse haren te verwijderen kunt u gebruik maken van een borstel. De Mikki Bamboo slicker borstel is hier een goed voorbeeld van. Deze bootst als het ware de kattentong na en haalt alleen de loszittende haren uit de vacht. Een bijkomend voordeel is dat het houten handvat de opbouw van statische elektriciteit tegengaat!

Oh nee, een haarbal! Wat nu?

Getver! U komt thuis en er ligt in drol in de kamer?! Na een tweede inspectie blijkt het niet om een drol te gaan maar een haarbal! Uw kat verzorgt zich met zijn tong. Hij krijgt op die manier dus veel haren binnen. Soms zijn dit zo veel haren dat ze niet meer goed met de ontlasting mee gaan, maar dat uw kat ze uitbraakt. Soms zijn ze zo geconcentreerd dat ze dus echt op een drol lijken, andere momenten kunnen het meer een soort hoopjes zijn. Vooral de langharige katten die binnen gehouden worden kunnen meer last hebben van haarballen. Regelmatig borstelen is dan een noodzaak. Een afspraak bij de trimmer is voor de moeilijkere vachten ook een uitkomst. Als uw kat veel last heeft van haren, kunt u hem of haar ook ondersteunen om de haren toch af te voeren via de ontlasting. Dit kan door het geven van een moutpasta, zoals de Kat-a-Lax. Ook is er een voeding tegen haarballen, de Royal Canin Gastrointestinal Hairball.

Hoe kan ik de vachtkwaliteit van mijn kat verbeteren?

De rui periode kan een flinke aanslag zijn op de algehele vachtkwaliteit. Het verzorgen en onderhouden van een gezonde huid en vacht is voor de kat een belangrijke taak. Hij is enkele uren per dag zoet met het wassen, maar ook van binnenuit is de kat bezig met het onderhoud aan zijn vacht. De vorming van haren gaat namelijk onbeperkt door en dit kost veel energie. In periodes van overmatig vachtverlies, zoals de ruiperiode kan het soms dus fijn zijn om uw kat een duwtje in de rug te geven en een supplement te geven die helpt om de vachtconditie weer op peil te krijgen of te houden. Voorbeelden van producten zijn de Bogavital Shiny Coat Cat, Dermazyme Zinc en de Dermoscent Keravita.

Bekijk hier ons volledige assortiment Wassen en vachtverzorging kat.

Heeft u nog vragen over de vachtverzorging van uw kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be