Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Zindelijk maken van uw konijn

Konijnen zijn dieren die net als honden en katten goed zindelijk te maken zijn.

Konijn tussen stro

Veel konijnen doen van nature hun behoefte al op een vaste plek. Hier kunt u gebruik van maken door op deze plek een konijnentoilet te plaatsen.

Er zijn ook konijnen die hun behoefte verspreid door het hele hok doen. Deze konijnen zijn lastiger zindelijk te maken.

Wat is een geschikt konijnentoilet om uw konijn zindelijk te maken?

Om de zindelijkheidstraining te beginnen en uw konijn zindelijk te maken, heeft u natuurlijk een geschikt konijnentoilet nodig. Dit kan bijvoorbeeld een speciaal daarvoor gemaakt hoektoilet zijn, zoals bijvoorbeeld het Beeztees Hoektoilet voor Kleindieren of het Modena Hoektoilet . Een Andere afwasteil, kleine kattenbak of andere plastic bak kan ook al volstaan. Een kartonnen doos is niet geschikt omdat deze snel doorweekt raken van de urine en dit niet prettig is voor het konijn.

Let wel op dat u het formaat van het toilet afstemt op de maat van uw konijn. Een Franse Hangoor heeft een groter toilet nodig dan een dwergkonijn. Een konijnentoilet is goed als uw konijn er met gemak in kan komen en uw konijn zich erin om kan draaien.

De juiste bodembedekking voor het konijnentoilet

Als u uw konijn zindelijk wilt maken, is de bodembedekking ook belangrijk. Uw konijn moet de plaats waar hij zijn behoefte mag doen makkelijk kunnen herkennen. Er moet dus een duidelijk verschil zijn tussen de bodembedekking van de kooi en het konijnentoilet. Kies dus voor een andere bodembedekking in uw konijnentoilet. Geschikt is een bodembedekker die goed absorbeert, zoals bijvoorbeeld een geperste strokorrel.

Waar zet u het konijnentoilet?

Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar uw konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat uw konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaatst u de bak mee. Soms kan het helpen om in eerste instantie meerdere toiletten te gebruiken.

De zindelijkheidstraining

U zult zelf actief met de zindelijkheidstraining bezig moeten zijn om uw konijn zindelijk te maken en te leren het konijnentoilet te gebruiken. Dit betekent dus ook dat u elke keutel die naast de bak terechtkomt IN het konijnentoilet moet leggen. Veeg urine zoveel mogelijk op met een papiertje en leg dit papiertje ook weer in het konijnentoilet. Op deze manier gaat uw konijn zijn eigen geur herkennen in het toilet en dit toilet ook beschouwen als zijn eigen territorium. Hij zal ook gaan begrijpen dat dit de plaats is om zijn behoefte te doen.

Als het niet wil lukken kunt u ervoor kiezen om een paar dagen geen bodembedekking in de kooi te leggen. Wel in het toilet. Of dit kan hangt natuurlijk wel van de omstandigheden af. U kunt een buiten konijn in de winter niet zonder bodembedekking laten zitten!

De meeste konijnen zijn prima zindelijk te maken. Het zal alleen tijd en geduld vragen. Uw konijn is meestal niet binnen enkele dagen zindelijk. Blijf consequent en hou vol!

Relevante producten