> Bijtgedrag van een pup

Bijtgedrag van een pup

Bijtgedrag van een pup

Pups zijn o zo schattig, maar….wat zijn die tandjes scherp!

U als puppybaasje zal dit vast al hebben gemerkt. Uw pup zet overal zijn tandjes in en soms harder dan volgens u nodig is en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een speeltje of uw vingers. En omdat de tandjes zo scherp zijn is zo’n puppybeet goed voelbaar!

Waarom willen pups nu overal in bijten? En wat kunt u doen om dit af te leren?

De ontwikkeling van het hondengebit

Om hier meer over te zeggen is het belangrijk dat u een beetje weet hoe het hondengebit in elkaar zit. Een pup wordt tandeloos geboren. Net als bij mensen komt er eerst een melkgebit door, wat later wordt gewisseld voor een volwassen gebit. Als pups ongeveer 3 weken oud zijn komen meestal de eerste melktanden door. Tussen de 13 en 21 weken begint de pup met wisselen. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. De meeste pups hebben rond 7 maanden leeftijd alle tanden en kiezen gewisseld. De leeftijd waarop een pup gaat wisselen verschilt per hondenras en de grootte van het ras. Grote rassen wisselen meestal vroeger dan kleinere rassen.

Functie van het hondengebit

Honden zijn van oudsher vleeseters. Het gebit heeft snijtanden om het vlees van botten af te knagen. De hoektanden zijn om een prooi te grijpen. De kiezen worden gebruikt om het vlees af te scheuren en om vast te houden. Het volwassen gebit heeft 2 soorten kiezen, namelijk de premolaren (zogenaamde voorkiezen) en de molaren (zogenaamde ware kiezen). Deze molaren ontbreken in het melkgebit.

Overzicht hondengebit
ElementDoorkomen melkgebitWisseltijdstip
SnijtandenTussen 3-4 weken leeftijd3-5 maanden leeftijd
HoektandenTussen 3-5 weken leeftijd5-7 maanden leeftijd
PremolarenTussen 4-12 weken leeftijd4-6 maanden leeftijd
Molaren4-7 maanden leeftijd

Het volwassen gebit van de hond bestaat uit 42 elementen, namelijk:

  • 12 snijtanden, 6 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak
  • 4 hoektanden, 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak
  • 16 premolaren, 8 in de bovenkaak en 8 in de onderkaak
  • 10 molaren, 4 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak.

Functie melkgebit pup

Pups hebben hun melkgebit nodig om vaster voedsel te gaan verwerken. Daarnaast moet een pup leren hoe hij zijn gebit moet gebruiken. Pups gebruiken hun tandjes dus om te leren. Ze moeten weten hoe hard ze kunnen bijten. In het nest leren ze dit door hun nestgenootjes te bijten. Als ze te hard bijten zal er een reactie volgen. Ook gebruikt een pup zijn tanden om dingen te onderzoeken. Pups hebben immers geen handen waarmee ze dingen vast kunnen pakken.

Bijtgedrag pup

Pups ontdekken de wereld dus met hun bek. Dit verklaart dus het bijtgedrag van uw pup. Dit maakt het natuurlijk nog steeds niet leuker. Om bijtgedrag onder controle te krijgen moet een pup de grenzen van zijn bijtgedrag leren kennen en weten welke consequenties er volgen op bijten. Hier leren pups van. In het nest loopt een broertje of zusje weg als er te hard wordt gebeten. Dit kunt u in het ‘spel’ met mensen ook gebruiken. U moet uw pup dus leren hoe hard hij mag bijten en wanneer het pijnlijk is.

Bijtgedrag aanpakken

Wat u vooral wilt bereiken is dat uw pup leert hoe hard hij mag bijten en waarin. Bijten hoort erbij. Een hond heeft alleen zijn voorpoten en bek om te gebruiken in zijn verdediging. In geval van nood of verdediging moet een hond kunnen bijten. U wilt alleen een soort veiligheidsmechanisme aanleren door uw hond te leren hoe hard hij mag bijten. De schade door bijten zal in dit geval minder groot en gedoseerd zijn. Als u uw pup bijten helemaal afleert zal hij niet leren met welke kracht hij iets duidelijk kan maken en zal hij mogelijk hard bijten op het moment dat dit uit pijn of schrikreactie gebeurt.

Hoe pakt u dit aan?

Bij te hard bijtgedrag kunt u ‘AU’ zeggen, het spel staken en weglopen. Als u dit consequent toepast leert uw pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert. U kunt deze consequentie vervolgens koppelen aan steeds minder hard bijten, totdat de ‘bijtsterkte’ wordt bereikt die acceptabel is, namelijk bijna geen druk met de tanden op uw huid. Daarnaast moet u zorgen dat u altijd voldoende alternatieven hebt liggen in de vorm van speelgoed, waar u makkelijk bij kunt en waar uw pup wel in mag bijten. Het speelgoed moet groot genoeg zijn, zodat uw pup er in kan bijten zonder dat hij uw handen raakt. Als de pup minder hard bijt, zorgt u dat u hem een alternatief kan geven waar hij in mag bijten.

Het kan helpen om de bijtsterkte voor jezelf in te delen in gradaties, bijvoorbeeld 4 voor heel hard bijten (tot bloedens toe) 3 voor hard bijten, maar de huid blijft intact, 2 voor stevige druk en 1 voor bijna geen druk met de tanden op uw huid. Eerst reageert u alleen met ‘AU’ op bijtsterkte 4 en voor de andere sterktes geeft u een alternatief. Na enkele dagen gaat u ook ‘AU’ zeggen bij bijtsterkte 3, later bij 2, zodat uw pup uiteindelijk alleen bijt met bijtsterkte 1. Als u hier consequent in bent, zult u merken dat u binnen 2-3 weken een pup hebt die nog maar zachtjes bijt. Het is wel belangrijk dat alle gezinsleden hierin meedoen! Anders snapt uw pup niet wat nu de bedoeling is.

Het werkt niet! Wat nu?

Voor sommige pups is het spel staken en weglopen niet voldoende om het gedrag te doorbreken. Pups zijn dan vaak zo opgewonden dat ze achter u aan komen en in uw broek of veters gaan hangen. In dit geval is een time-out nodig. Dit is een korte periode van 1-2 minuten waarin uw pup, maar ook uzelf even kan kalmeren. Dit kunt u bereiken door traphekjes te gebruiken of de bench. U moet deze wel op de goede manier gebruiken, namelijk rustig. Ga zelf door het hekje en doe het dicht, zonder tegen uw pup te praten of boos te doen. Of zet de pup even rustig in de bench.

Mijn pup bijt in mijn handen als hij wil spelen

Komt uw pup naar u toe en bijt hij in uw handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat u op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht! U kunt uw pup op dat moment het beste negeren en de kamer uitlopen. Sluit de deur of gebruik weer het traphekje voor een time-out. Speel vervolgens met uw pup als hij rustig is. Komt dit gedrag vaker voor, denk dan wel na of u zelf voldoende tijd aan uw pup besteed en of uw pup voldoende (uitdagende) alternatieven heeft om mee te spelen.

Prikkels

Bijna alle pups hebben dagelijks een moment dat ze helemaal door het dolle gaan. Dit kan variëren tot wild rennen en spelen tot overal in willen bijten en niet meer reageren op een correctie. Vaak is dit moment tussen 16:00 en 19:00 uur waarop er vaak meer drukte in huis is, door het einde van de werkdag en thuiskomen van kinderen. Net als bij kleine kinderen kan dit komen door vermoeidheid en te veel prikkels op een dag. De dag is lang en niet alle pups slapen voldoende gedurende de dag. Leg uw pup op dit moment in zijn bench met een gevulde kong of kauwspeeltje, bijvoorbeeld een speciale puppykluif. U geeft uw pup op deze manier iets om zich op af te reageren en vaak ziet u dat uw pup snel in slaap valt.

Wat moet u niet doen?

U moet uw pup niet straffen voor zijn bijtgedrag. Hij is aan het leren en dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn, door bijvoorbeeld de neus van de pup te omvatten of een tik te geven op de neus. Speel ook geen ruwe spelletjes met uw pup als hij nog niet goed heeft geleerd hoe hard hij mag bijten. In de opwinding kan hij anders zo hard bijten dat er zelfs wonden ontstaan of dat u boos wordt op uw pup uit pijnreactie. Geef uw pup ook vooral aandacht als hij rustig en lief is en liever niet als hij opgewonden is. Uw pup gaat anders ervaren dat zijn opgewonden gedrag leidt tot aandacht van zijn baasje. U hebt zo kans dat u een overactieve hond creëert. Laat kinderen liefst niet zonder toezicht spelen met uw pup. Zij kunnen nog niet goed aangeven wanneer iets te hard is. Laat ze daarnaast ook rustig spelen met uw pup. Wild spel met wilde bewegingen lokt jachtdrift uit. Bijten is daar nu eenmaal onderdeel van. Vaak is op het moment dat de pup dan te hard bijt er al zoveel opwinding ontstaan bij uw pup, dat hij op dat moment niet meer te corrigeren is. Vaak is het resultaat een huilend kind met een pup die gestraft wordt. En let wel, uw pup is ook nog een klein kind wat veel moet leren.

Mijn pup bijt op mijn spullen! Hoe leer ik dit af?

Bovenstaande uitleg is natuurlijk vooral gericht op het bijten van pups in u als baasje of in andere mensen. Pups kunnen natuurlijk ook hun bijtgedrag richten op voorwerpen in huis. Als dit gebeurt heeft het ook geen zin om uw pup te straffen. Zorg voor alternatieven, dus speeltjes die de behoefte aan kauwen bevredigen. Een pup wil ook zijn leefomgeving ontdekken. Ook dit doet hij weer met zijn bekje. En wat is er leuker als dan lekker in die verdwaalde slof bijten? Leer uw pup dat zijn eigen speeltjes leuk zijn en belangrijk om te hebben. Daarnaast blijft voorkomen altijd beter dan genezen, dus zorg dat u zo min mogelijk (verboden) voorwerpen binnen het bereik van uw pup heeft liggen die hem kunnen verleiden. Denk aan planten, kinderspeelgoed, sloffen, etc. Pakt uw pup toch zo’n voorwerp, leidt hem dan eerst af, door bijvoorbeeld in uw handen te klappen of te fluiten. Als uw pup dan opkijkt en ‘vergeet’ wat hij aan het doen was, geeft u hem een eigen speeltje, bijvoorbeeld door zijn balletje of knuffel door de kamer te gooien.

Het is belangrijk dat u uw pup eerst afleid van wat hij aan het doen is, voordat u hem een eigen speeltje geeft. Dus niet afleiden met het speeltje! Doet u dit niet, dan leert uw pup dat hij alleen maar uw slof hoeft te pakken of aan de stoelpoot hoeft te bijten om te zorgen dat u met hem gaat spelen.

Ooit zullen de spullen die uw pup nu in verleiding brengen hun aantrekkingskracht verliezen en kunt u ze weer op hun plaats in huis zetten.

Tot slot…

  • Probeer uw pup dus consequent aan te leren hoe hard hij mag bijten
  • Zorg voor geschikt speelgoed als alternatief, dus lang en groot genoeg zodat uw pup erin kan bijten zonder uw handen te raken.
  • Bijt uw pup op voorwerpen, leidt uw pup dan eerst af en biedt hem vervolgens een eigen speeltje aan.
  • Breng uw pup niet in situaties waarbij het snel mis kan lopen in het leerproces.

Bekijk ons volledige assortiment puppy speelgoed op onze website.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten