> Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking bij de kat

Een blaasontsteking komt bij de kat regelmatig voor. Helaas is het niet altijd even duidelijk waardoor een blaasontsteking ontstaat. Een kat kan namelijk door verschillende oorzaken al last krijgen van blaasontsteking. In dit artikel leest u alles over de verschillende vormen, oorzaken en behandelopties.

Wat is een blaasontsteking?

Hoewel de term blaasontsteking bij de meeste mensen doet vermoeden dat het om een bacteriële infectie gaat, is dit zeker bij katten zelden het geval. Bij katten jonger dan 10 jaar speelt maar in 5% van de gevallen een bacteriële infectie een rol. Hierdoor is het van groot belang dat, als u blaasontsteking vermoedt bij uw kat, om een urine sample in te leveren bij uw dierenarts.

Hoe herken je een blaasontsteking?

Zowel katers als poezen kunnen blaasontsteking krijgen, maar hoe herkent u dit eigenlijk? Hieronder een aantal symptomen waaraan u een blaasontsteking kunt herkennen. Let op! Deze symptomen komen niet altijd allemaal voor. Heeft uw kat één of meer symptomen, dan is controle bij de dierenarts gewenst.

  • Uw kat gaat vaker naar de kattenbak
  • Het bezoek op de kattenbak duurt langer
  • Uw kat mauwt op of rondom de kattenbak
  • Uw kat likt overmatig aan zijn of haar geslachtsdeel
  • Uw kat zit persend op de kattenbak, zonder te plassen
  • Uw kat druppelt kleine hoeveelheden urine wat roze gekleurd is (bloed)

Hoe wordt een blaasontsteking veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een blaasontsteking veroorzaakt wordt. Het grootste verschil zit hem voornamelijk in blaasontstekingen met blaasgruis of -stenen en blaasontstekingen zonder blaasgruis of -stenen. Ook kan overgewicht, weinig drinken en ouderdom voor meer risico zorgen.

Blaasontstekingen door blaasgruis of -stenen

Zodra het door uw dierenarts is bevestigd dat uw kat last heeft van blaasontsteking door blaasgruis of -stenen, is het van groot belang dat dit wordt behandeld. Als u dit soort blaasontsteking niet behandeld kan dit leiden tot verstopping van de plasbuis. Zeker voor katers is dit een erg groot en vaak voorkomend risico!
Gelukkig zijn er meerdere opties om uw kat te helpen om blaasgruis of -stenen te verminderen. Eén van de makkelijkste manieren is een dieetvoer. Een dieetvoer, zoals Royal Canin Urinary S/O, Hill’s c/d en Vetality Urinary zijn speciaal gemaakt om te helpen bij de vermindering van blaasgruis en kleine blaasstenen.

Blaasontstekingen zonder blaasgruis of -stenen

Zoals al eerder gezegd is de kans bij katten erg klein dat een blaasontsteking veroorzaakt wordt door iets anders dan blaasgruis of -stenen. Echter betekent dit niet dat het niet mogelijk is. Bacteriële infecties of spanningen kunnen namelijk ook een oorzaak zijn.

Blaasontsteking door bacteriën

Katten maar zeker poezen, kunnen sneller risico lopen op een blaasontsteking door een bacteriële infectie. Dit komt doordat de plasbuis van poezen korter en breder is dan bij katers. Over het algemeen kan na onderzoek door een dierenarts medicatie voorgeschreven worden in de vorm van een pijnstiller met ontstekingsremmende functie. Vaak is dit voldoende om de klachten te verhelpen. Helaas is dit niet in alle gevallen zo. Bij terugkerende of blijvende klachten kan uw dierenarts ervoor kiezen om antibiotica voor te schrijven, in de hoop zo de klachten te verhelpen.

Blaasontsteking door spanningen

Katten die gevoelig zijn voor spanningen krijgen over het algemeen sneller last van blaasproblemen dan katten die geen spanningen ervaren. Blaasontsteking kan dan één van de symptomen zijn. Hier is dan over het algemeen wel een verklaring voor, maar deze is niet altijd even makkelijk te achterhalen. Naast symptomatische behandeling met bijvoorbeeld een pijnstiller, kan uw dierenarts u adviseren om een voedingssupplement te gebruiken om spanningen te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn Zylkene, Feliway, Telizen en Dr. Ann’s Stress Reduction.

Thuis urine opvangen

Bij klachten passend bij een blaasontsteking wil uw dierenarts in de meeste gevallen een urinemonster onderzoeken. U kunt thuis urine opvangen met behulp van speciale plastic korreltjes, Katkor. Deze korrels worden in plaats van het kattengrit in de schone kattenbak gedaan, maar absorberen geen urine. Met behulp van een pipetje of een spuitje kunt u de urine opzuigen. Van belang is dat je de punt van de pipet goed op de bodem van de kattenbak zet wanneer u de urine gaat opzuigen! Kristallen zijn zwaarder dan de urine en zakken dus naar de bodem. Het is belangrijk dat de urine zo vers mogelijk is. U mag de urine maximaal 2 uur in de koelkast bewaren.

Preventie van blaasontsteking en blaasgruis

Blaasontsteking kan altijd een keer optreden. U kunt de kans op blaasontsteking en het ontwikkelen van blaasgruis sterk reduceren met de volgende maatregelen:

  • Laat uw kat niet te zwaar worden, katten met blaasgruis hebben vaak overgewicht
  • Laat uw kat meer drinken door het aanbieden van vers water en het bevorderen van het natuurlijke drinkgedrag. U kunt dat doen met een drinkfontein met een filter of vazen zonder bloemen in de kamer te zetten
  • Verschoon de kattenbak dagelijks en/of zet een extra kattenbak neer. Het advies van kattengedragstherapeuten luidt: Het aantal kattenbakken in huis = het aantal katten in huis +1.
Een kat die eenmaal blaasgruis heeft gehad kan het beste levenslang een dieetvoeding krijgen, waarmee de vorming van nieuwe kristallen voorkomen wordt.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over blaasontsteking bij katten? Neem contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel