> Diarree bij hond en kat

Diarree bij hond en kat

Diarree bij hond en kat

Diarree is een aandoening waar de meeste huisdierenbezitters mee te maken krijgen. Wist u echter dat er verschillende soorten diarree bestaan en dat al deze vormen een andere aanpak hebben? In dit blogartikel leest u alles over de verschillende vormen, oorzaken en behandelingen van diarree bij uw hond of kat.

Diarree

Als er een probleem is met de opname van voedingsstoffen in de dunne darm of van water in de dikke darm, leidt dit tot diarree. Er zijn daarom twee soorten diarree: dikke darm diarree en dunne darm diarree. Indien uw huisdier naast diarree ook algemeen ziek lijkt (koorts, sloom, niet willen eten) of braakt dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Dit geldt ook wanneer u een jong of oud dier hebt, of wanneer het langer dan 3 dagen aanhoudt en natuurlijk wanneer u het niet vertrouwt of het idee heeft dat uw dier aan het uitdrogen is.
Wat is nu het verschil tussen dikke darm diarree en dunne darm diarree?

Dikke darm diarree

Bij dikke darm diarree is de frequentie van poepen sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden slappe ontlasting geproduceerd, soms met slijm en/of bloed. Tijdens het uitlaten gaat een hond vaak meerdere keren zitten om te poepen of uw huisdier blijft dit proberen omdat er door de zwelling een gevoel van aandrang aanwezig blijft. Wanneer uw hond blijft persen is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan, omdat dit erg vervelend is voor uw hond en tot ergere problemen kan leiden.

Dunne darm diarree

Bij dunne darm diarree worden vaak de volgende verschijnselen waargenomen: veel borrelen in de buik, veel winden laten, dunne “spuitpoep”, wel vaker uit moeten maar niet extreem. Tijdens het uitlaten wel in 1 keer uitpoepen, maar dan veel meer dan normaal. Oorzaken van dunne darm diarree zijn vaak infecties door darmparasieten (bijvoorbeeld Giardia), bacteriën en virussen. Irritatie van de darm door opgenomen stoffen is ook een mogelijkheid, te denken valt aan verandering van voer, verkeerde voeding (voor uw huisdier) of iets van de straat.

Gouden tips voor bij diarree

Gelukkig zijn er een aantal gouden tips die jij kan gebruiken om de diarree bij uw huisdier te verminderen. Denk hierbij aan het gebruik van speciaal voer of een supplement.

Speciaal (dieet-)voer

Er zijn verschillende (dieet-)voedingen die uw hond of kat kunnen ondersteunen bij het verminderen van diarreeklachten. Denk hierbij aan Vetality Gastrointestinal Kattenvoer, Vetality Gastrointestinal Hondenvoer, Hill’s Prescription Diet – Gastrointestinal Biome of Royal Canin Gastrointestinal. Deze voedingen zijn net als Vetality Gastrointestinal licht verteerbaar en bevatten de juiste voedingsstoffen om de ontlasting in te dikken.

Voedingssupplementen

Naast voeding kunt u ook gebruik maken van een voedingssupplement. Vaak bevatten deze een pre- of probiotica, die door goede bacteriestammen uw hond of kat helpen bij het herstellen. Hierin heeft u verschillende opties:

  • Alfadiar: hypoallergene tabletten die bijdragen aan het indikken van de ontlasting
  • Dr. Ann's Probiotics: vezelrijk supplement met pre- en probiotica voor een normale darmfunctie.
  • Canikur Pro: pasta met pre- en probiotica die de goede bacteriën in de darmen stimuleert
  • Purina Pro Plan Fortiflora: zakjes met poeder op basis van probiotica ter ondersteuning van het immuunsysteem en de darmgezondheid
  • Protexin Pro-fibre pellets: korrels op basis van vezels die de opname van vocht in de darmen stimuleert
Met bovenstaande maatregelen moet u na enkele dagen duidelijk verbetering zien. Wanneer de diarree aanhoudt, uw dier stopt met eten of andere ziekteverschijnselen laat zien, ga dan naar uw dierenarts en laat uw huisdier goed onderzoeken.

Heeft u nog vragen over diarree? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel