> Diarree bij hond en kat

Diarree bij hond en kat

Diarree bij hond en kat

Diarree is een aandoening waar de meeste huisdierenbezitters mee te maken krijgen. We onderscheiden hierin dikke darm diarree en dunne darm diarree. In dit artikel leest u alles over de verschillende vormen, oorzaken en behandelingen van diarree bij uw huisdier.

Diarree

Als er een probleem is met de opname van voedingsstoffen in de dunne darm of van water in de dikke darm, leidt dit tot diarree. Er zijn daarom twee soorten diarree: dikke darm en dunne darm diarree. Indien uw huisdier naast diarree ook algemeen ziek lijkt (koorts, sloom, niet willen eten) of braakt dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Dit geldt ook wanneer u een jong of oud dier heeft, of wanneer het langer dan 3 dagen aanhoudt en natuurlijk wanneer u het niet vertrouwt of het idee heeft dat uw dier aan het uitdrogen is.

Dikke darm diarree

Bij dikke darm diarree is de frequentie van poepen sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden slappe ontlasting geproduceerd, soms met slijm en/of bloed. Tijdens het uitlaten wordt vaak meerdere keren gedefaeceerd of uw huisdier blijft dit proberen omdat er door de zwelling een gevoel van aandrang aanwezig blijft. Wanneer uw hond blijft persen is het verstandig om uw dierenarts te bezoeken, omdat dit zeer hinderlijk kan worden voor uw dier.

Dunne darm diarree

Bij dunne darm diarree worden vaak de volgende verschijnselen waargenomen: veel borrelen in de buik, veel winden laten, dunne “spuitpoep”, wel vaker uitmoeten maar niet extreem. Tijdens het uitlaten wel in 1 keer uitpoepen, maar dan veel meer dan normaal. Oorzaken van dunne darm diarree zijn vaak infecties door wormen (bijvoorbeeld Giardia), bacteriën en virussen. Irritatie van de darm door opgenomen stoffen is ook een mogelijkheid, te denken valt aan verandering van voer, verkeerde voeding (voor uw huisdier) of iets van de straat.

Wormen

Wanneer u wormen niet kunt uitsluiten is het nodig om uw hond en kat te ontwormen of regelmatig ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Het advies is om gemiddeld 4x per jaar (preventief) te ontwormen of een aangepast schema op basis van het ontlastingsonderzoek te maken. (Jonge) dieren hebben vaak last van spoel- of lintwormen en daar werken al onze ontwormmiddelen prima tegen. Het is belangrijk om te doseren naar gewicht van uw dier (weet u niet wat het gewicht is, dan altijd even wegen). Het is van het gekozen middel afhankelijk of u éénmalig of meerdere dagen achter elkaar het middel moet toedienen.

Giardia

Tegenwoordig zien we (bij katten en honden) steeds vaker problemen door Giardia. Dit kan volgens een speciaal behandelingsschema met Panacur of metronidazol bestreden worden. Daarbij is hygiëne het sleutelwoord. De omgeving en het dier zelf kunnen makkelijk de oöcysten (eitjes) van de Giardia bevatten, waardoor herinfectie makkelijk kan optreden. Mede daarom is het verstandig om alle huisdieren gelijktijdig te behandelen. Het dier zelf kan gewassen worden met een milde shampoo (bijvoorbeeld Vetplus Coatex Aloe en Havermout). De omgeving dient met een ammonium-oplossing te worden gereinigd en de ligkussens en dekens kunnen vaak in de wasmachine. Daarnaast kan de omgeving met behulp van Dettol worden ontsmet.

Virussen

Virussen zijn ook vaak de oorzaak van diarree. De meeste dieren worden gevaccineerd tegen de meest voorkomende virussen (parvo, hondenziekte). Helaas kan er niet tegen alle virussen gevaccineerd worden, zodat virussen toch vaak de oorzaak van diarree blijven. Tegen virussen zelf kan er weinig gedaan worden en men kan daarom alleen de 'klacht' diarree bestrijden.

Bacteriën

Bacteriën in de darm kunnen diarree veroorzaken, omdat ze niet thuis horen in de darm of omdat het gezonde evenwicht verstoord is geraakt. Dan kunnen de normaal aanwezige bacteriën in aantal toenemen (of afnemen) wat ook tot diarree kan leiden. Soms is er dan antibiotica nodig en soms is het voldoende om het evenwicht te herstellen met behulp van supplementen zoals Bene Bac en Canikur pro. U kunt ook denken aan middelen zoals Finidiar pasta of tabletten of AA Diarstop om de diarree te remmen. Al deze producten zijn terug te vinden in de categorie Diarree voor honden en katten.

Wat u zelf kunt doen bij acute diarree

U kunt uw huisdier een supplement geven waardoor de ontlasting wat dikker gemaakt wordt of de schadelijke stoffen weg gevangen worden. Tevens zullen de meeste supplementen ook zorgen voor wat extra vitaminen en mineralen aangezien uw huisdier voedingsstoffen minder goed opneemt door de verstoorde darmfunctie. U kunt denken bijvoorbeeld denken aan Iso-gel, Diarsanyl of Finidiar.

Daarnaast is het belangrijk dat uw dier voldoende blijft drinken omdat het verlies via de ontlasting meer is dan normaal.

Voedingsstoffen

Veel mensen stoppen acuut met het geven van voeding gedurende 24 uur, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Uw dier heeft juist voedingsstoffen nodig omdat er meer verlies is via de darm. Daarom is het raadzaam om meerdere keren per dag minder te geven van dezelfde voeding of over te stappen op een lichtverteerbare voeding zoals Royal Canin Gastro Intestinal, Specific Digestive, Virbac HPM Gastro Digestive of Sanimed Hypoallergenic.

Wanneer de diarree aanhoudt, uw dier stopt met eten of andere ziekteverschijnselen laat zien, wacht dan niet te lang met uw dierenarts te raadplegen.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten