Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Parasieten bij honden

Er zijn heel veel parasieten die bij uw hond voor kunnen komen. Dit kunnen parasieten zijn aan de buitenkant van uw hond, de zogenaamde ectoparasieten. Maar ook parasieten die in uw hond kunnen zitten. Dit noemen we endoparasieten.

Vrouw vangt teek in vacht van hond

In deze blog geven we een overzicht van de meest voorkomende parasieten bij honden.

Parasieten op uw hond

Er kunnen verschillende parasieten voorkomen op de buitenkant van uw hond. De meest bekende zijn natuurlijk de vlooien en de teken. Daarnaast komen ook luizen en mijten voor. Muggen en steekvliegen kunnen ook heel vervelend zijn. Ze zijn echter gevaarlijker, omdat ze door het bloedzuigen andere (inwendige) ziektes kunnen overbrengen. De muggen worden daarom indirect besproken bij de parasieten die in uw hond voor kunnen komen.

We zullen hier kort elke parasiet benoemen.

Vlooien bij uw hond

Vlooien zijn vervelende kriebelbeestjes waar uw hond last van kan hebben. Ze zuigen bloed en geven jeukklachten bij uw hond. Zeker honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen van 1 vlo al heftige klachten hebben. Vlooien kunt u ook beter voorkomen dan moeten behandelen. De behandeling is vaak lastig en uitgebreid en het kan wel 3-6 maanden duren om uw huis weer helemaal vlovrij te krijgen.

Lees meer over vlooien in onze blog Vlooien bij honden.

Teken bij uw hond

Teken zijn ook vervelend voor uw hond (en uzelf). Niet alleen omdat ze bloed zuigen en een ontsteking in de huid kunnen geven, maar vooral ook omdat ze ernstige ziektes kunnen overbrengen. Vindt u een teek, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Daarnaast kunt u uw hond beschermen met teken producten voor uw hond.

Lees meer over teken in onze blog Teken bij honden.

Luizen bij honden

Gelukkig niet veel voorkomend, maar ook honden kunnen luizen hebben. We zien vooral vachtluizen bij honden. Deze luis voedt zich met huidschilfers en bloed van uw hond. Hierdoor ontstaat jeuk, en ook vaak een afwijkende geur aan de vacht.

Lees meer over luizen in onze blog Luizen bij hond en kat.

Mijten bij honden

Er zijn verschillende mijten die voor kunnen komen bij honden. Denk aan de vachtmijt (Cheyletiella), schurftmijt (Sarcoptes scabiei) en puppyschurft (Demodex). Maar ook oormijt. Deze mijten geven verschillende klachten bij honden. De Cheyletiella leeft oppervlakkig in de huid, waardoor er vooral schilfervorming ontstaat en losse haren. Sarcoptes mijt graaft gangen in de oppervlakkige huidlaag waar eitjes worden gelegd. Dit geeft erge jeuk. Cheyletiella en Sarcoptes mijten zijn erg besmettelijk. Demodex is een mijt die we vooral zien bij pups, of honden met een verminderde weerstand. In tegenstelling tot de andere mijten is demodex een mijt die normaal bij honden voor kan komen. Alleen als er te veel mijten zijn geeft het vervelende klachten. Deze mijt leeft in de haarzakjes en kan zorgen voor diepe en pijnlijke ontstekingen van de huid. Vaak komt er een bacteriële infectie bij wat de klachten verergerd. Ook oormijt komt bij honden voor. Dit geeft vieze oren met jeuk en veel oorsmeer.

Mijten zijn niet met het blote oog zichtbaar. Uw dierenarts kan met huidafkrabsels de diagnose stellen. De behandeling van een mijtinfectie is vaak langdurig en intensief.

Er zijn verschillende producten die goed beschermen tegen vlooien, teken, luizen en steekvliegen/muggen. Denk aan Advantix en Vectra 3D.

Om mijten te behandelen zijn vaak middelen via de dierenarts nodig.

Parasieten in uw hond

Naast de parasieten die op uw hond leven zijn er ook veel parasieten die in uw hond kunnen leven. Denk aan de wormen in het maagdarmkanaal, maar ook longworm, Giardia en de vossenlintworm. Daarnaast ook de ziektes die door muggen en teken worden overgebracht, zoals hartworm, ziekte van Lyme, Leishmania, Ehrlichia en Babesia. Deze laatste zijn bloedziektes die vooral in het buitenland voorkomen, maar die wel ernstige en vaak levensbedreigende klachten kunnen geven.

We zullen de meest voorkomende parasieten kort bespreken.

Wormen bij honden

Er zijn heel veel wormen die voor kunnen komen bij honden en die verschillende klachten kunnen geven. Hieronder een overzicht met een link naar de blog met meer informatie:

In het buitenland komen vaak andere wormen voor dan in Nederland. Lees meer over de wormen die uw hond in het buitenland kan oplopen in onze blog Bescherm uw hond en kat tegen ‘vakantiewormen’.

Daarnaast is Giardia een parasiet die vervelende klachten kan geven bij uw hond. De behandeling is vaak langdurig en intensief.

Tekenziektes

Zoals gezegd kunnen teken vervelende ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesia en Ehrlichia. Omdat deze ziektes vaak niet tot moeilijk te genezen zijn wilt u deze liever voorkomen. Gelukkig zijn er veel goede producten om teken te doden bij uw hond, of zelfs te weren. Daarbij altijd het advies om uw hond dagelijks, liefst na elke wandeling, te controleren op teken en deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe? Gebruik ons handige stappenplan.

Lees meer over de tekenziektes in ons artikel Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs.

Ziektes door muggen en vliegjes overgebracht

Ook muggen en vliegjes, bijvoorbeeld zandvliegjes, kunnen ernstige ziektes overdragen aan uw hond, zoals hartworm en Leishmania. Deze ziektes komen echt vooral in het buitenland voor. U moet hier dus vooral alert op zijn als u op vakantie gaat.

Tegen hartworm kunt u gelukkig goed beschermen met een wormmiddel als Milbactor. Tegen zandvliegjes werken ook weer de Advantix en Vectra 3D. Daarnaast zijn er de tekenbanden als Scalibor die u kunt gebruiken tegen zandvliegjes.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.