Service
Winkelmandje
Menu

Hartworm bij de hond en kat

Hartworm, ofwel de Dirofilaria Immitis, is een parasiet die voorkomt rond het Middelandse Zeegebied en waarvan de larven worden overgebracht door stekende muggen.

hartworm hond kat

Zowel de hond als de kat kunnen besmet worden. Katten lijken wel minder gevoelig voor infectie dan honden. Bij veel katten groeien de larven niet uit tot een volwassen worm en hebben de katten geen klachten. Omdat er wel katten zijn die er ziek van kunnen worden en er zelfs aan kunnen overlijden is het voor katten net als voor honden erg belangrijk om preventief tegen hartworm te behandelen.

In het lichaam groeien de larven uit tot volwassen wormen van maximaal 30 cm. Deze wormen leven in de grote longslagaders en soms in de rechterharthelft van de hond en kat.

Uiteindelijk krijgen de dieren (long- of hart)klachten en kunnen ze komen te overlijden.

Waar komt hartworm voor

Hartworm en de mug die de larven overbrengt komen in Nederland niet voor. Onderstaande afbeelding laat de verspreiding zien van de hartworm in Europa (bron ESCCAP).

europa

Hartworm komt voor in Zuid- en Oost Europa. Denk bijvoorbeeld aan landen als Griekenland, Turkije, Tsjechië, Slovenië, Roemenië en Bulgarije. Maar ook dus in landen als Spanje, Portugal, Italië en grote delen van Frankrijk.

Hoe wordt een dier besmet met hartworm

De larven van de hartworm worden door een mug opgenomen uit het bloed van een besmet dier. Vervolgens kan een mug de larven weer injecteren in de huid van een hond of kat. Deze larven verplaatsen zich naar het hart. Na 4-6 maanden zijn de larven uitgegroeid tot volwassen worm. Als er een mannetje en vrouwtje aanwezig zijn in het lichaam kunnen de wormen zich in het lichaam van de besmette hond of kat gaan vermenigvuldigen. De larven die zo ontstaan kunnen tot wel anderhalf jaar in het bloed circuleren waarna ze ook weer door een mug kunnen worden opgezogen. Volwassen wormen kunnen jaren in het lichaam van een hond of kat overleven.

Wat zijn de symptomen bij mijn huisdier

Katten kunnen dus symptoom loos blijven als de larven niet uitgroeien tot een volwassen worm. Bij dieren waar de larven wel uitgroeien zien we vaak klachten ontstaan als de wormen volwassen zijn geworden of op het moment dat de volwassen wormen komen te overlijden. Het kan dus wel enkele maanden duren voordat na een besmetting de eerste symptomen ontstaan.

Symptomen kunnen varieren van:

 • (chronisch) hoesten
 • lusteloosheid
 • Algehele zwakte
 • gewichtsverlies
 • snelle hartslag
 • benauwdheid
 • oedeem en ascites
 • collaps/plots instorten
 • plotselinge sterfte

Ernst van de symptomen is vaak afhankelijk van de besmettingsgraad. Meer wormen geven meer klachten. Ook als er massale sterfte optreedt kunnen er plots heftige symptomen ontstaan met vaak acute sterfte tot gevolg.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn verschillende methoden om de diagnose te stellen. Denk hierbij aan:

 • Bloedonderzoek: op antigenen, antilichamen en op circulerende larven
 • Echografisch onderzoek
 • Röntgenfoto’s van hart en longen

Hoe kunt u hartworm behandelen?

Het is heel moeilijk om dieren te behandelen op het moment dat de wormen volwassen zijn geworden. Als de wormen namelijk massaal dood gaan, kunt u juist ernstige klachten krijgen door bijvoorbeeld het afsluiten van de grote bloedvaten. Dieren kunnen zelfs komen te overlijden.

Bij katten worden de volwassen wormen in de regel niet gedood. Katten worden vaak behandeld met prednison tegen de veranderingen in de longen. Honden kunnen worden behandeld met een combinatie van medicijnen om de wormen te doden en de veranderingen in de longen tegen te gaan. Behandeling is langdurig en de honden moet gedurende zeker 30-40 dagen heel rustig worden gehouden en goed onder controle van de dierenarts. Het kan nodig zijn dat chirurgisch wordt ingegrepen om de volwassen wormen te verwijderen als grote bloedvaten worden afgesloten. Dit is een zeer risicovolle behandeling en kan alleen in een specialistische dierenkliniek worden uitgevoerd.

Wat kunt u doen om een hartworminfectie te voorkomen?

Het besmettingsseizoen is meestal van april tot oktober.

Als u uw huisdier dus mee wilt nemen op vakantie in deze periode is het goed om uw dier goed te beschermen tegen hartworm. De behandeling start u na 28 dagen na aankomst op uw vakantie bestemming. U moet deze behandeling maandelijks blijven herhalen tot zeker 28 dagen nadat u het besmette gebied weer hebt verlaten.

Voor deze preventieve behandeling kunt u bijvoorbeeld Milbemax, Milprazon of No Worm Pro gebruiken. Alle ontwormingsproducten bekijken? Medpets heeft een breed assortiment voor hond en kat.

Heeft u nog vragen over hartworm, neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Relevante artikelen