Service
Winkelmandje
Menu
Tot -30% korting op uw favoriete producten Lees meer

Mijn kat krabt zich. Heeft mijn kat jeuk?

Geschreven door Mara |

Het is heel normaal dat een kat zich af en toe krabt of wast. Katten zijn van nature hygiënische dieren en besteden veel tijd aan vachtverzorging. Maar als uw kat zich opvallend veel krabt, likt of bijt, kan dat wijzen op jeuk, of op een ander onderliggend probleem. In deze blog leest u wat mogelijke oorzaken zijn van krab- of likgedrag bij katten en wanneer u actie moet ondernemen.

Kat ligt op de grond en likt zijn voorpoot

Wat zijn tekenen van jeuk bij katten?

Katten zijn meesters in het verbergen van klachten, dus jeuk is soms lastig te herkennen. Let op de volgende signalen:

  • Overmatig krabben of wassen
  • Kale plekken of korstjes op de huid
  • Roodheid of irritatie
  • Likplekken (vooral op buik, flanken of poten)
  • Onrustig gedrag of veel miauwen
  • Schudden met de kop of krabben aan de oren

Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Dan is het goed om op zoek te gaan naar de oorzaak.

Mogelijke oorzaken van jeuk bij katten

Jeuk kan heel veel verschillende oorzaken hebben bij katten.

Vlooien

De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij katten zijn vlooien. Zelfs als u maar af en toe een vlo ziet, kan uw kat al flink last hebben. Sommige katten zijn allergisch voor het speeksel van vlooien (vlooienallergie), waardoor één beet al hevige jeuk kan veroorzaken.

Heeft uw kat een vlooienallergie, dan ziet u vaak korstjes (miliaire dermatitis) en jeuk op de rug en bij de staartbasis.

Mijten of luizen

Oormijt, schurft of andere huidparasieten kunnen ook ernstige jeuk geven. Dit komt vooral voor bij katten die buiten komen of in contact zijn met andere dieren.

Oormijt zorgt dat uw kat met zijn kop schudt of aan de oren wil krabben. Uw dierenarts kan met een otoscoop goed in de oren van uw kat kijken en zien of uw kat last heeft van oormijt.

Relevante producten tegen parasieten

Voedselallergie

Een voedselallergie kan zich uiten in huidproblemen en jeuk. Bij katten zien we vooral jeuk aan de nek, kop en oren. Dit kan tot bloedens toe. Een eliminatiedieet is nodig om dit uit te sluiten.

Lees ook onze blog Voedselallergie bij de kat.

Atopie (omgevingsallergie)

Katten kunnen net als mensen allergisch zijn voor omgevingsstoffen zoals pollen, huisstofmijt of schimmelsporen. Dit noemen we atopie en het kan seizoensgebonden zijn.

Lees ook onze blog Atopische dermatitis (atopie) bij hond en kat.

Jeuk is niet altijd de oorzaak van likken

Hoewel jeuk een veelvoorkomende reden is waarom katten zich likken of krabben, is het niet de enige mogelijke oorzaak.

Katten kunnen zich ook overmatig poetsen door stress, verveling of frustratie. Dit noemen we psychogeen likgedrag. Ze richten zich dan vaak op makkelijk bereikbare plekken zoals de buik of poten. Er kunnen kale plekken ontstaan zonder dat de huid ontstoken is.

Lees ook onze blog Waarom krijgt mijn kat kale plekken? 

Daarnaast kan lokale pijn, bijvoorbeeld van een gewricht of onderliggende blessure, ervoor zorgen dat een kat één specifieke plek steeds likt of bijt. Denk dus niet automatisch aan jeuk! Het is belangrijk om het gedrag goed te observeren en indien nodig medisch te laten onderzoeken.

Wat kun je zelf doen als je kat zich meer krabt?

Controleer je kat op vlooien of gebruik preventief een vlooienmiddel.

Observeer het gedrag van je kat. Wanneer krabt of likt hij? Is het constant of in bepaalde situaties?

Bied voldoende afleiding en speelruimte om verveling te voorkomen. Bekijk ook ons assortiment Speelgoed voor de kat.

Zorg voor een stressarme omgeving met veilige schuilplekjes. Overweeg ondersteunende supplementen bij stress, zoals Feliway of Dr. Ann’s Stress Reduction. Bekijk onze complete apotheek voor stress bij katten.

Hoe kunt u een jeukende kat ondersteunen?

Een kat met jeuk kunt u ondersteunen met supplementen en verzorgingsproducten. Kam uw kat regelmatig om te zorgen dat losse haren niet de oorzaak zijn van jeuk.

Is de huid geïrriteerd? Dan kan een shampoo of mousse helpen om de huid te kalmeren. Lokale plekken kunt u insmeren met de Maxani AtopOat Cream. Omega 3-vetzuren kunnen ontstekingen in de huid verminderen en zorgen voor een goede huidbarrière. De huidbarrière kunt u ook ondersteunen met speciale spot on producten, zoals de Dermoscent Essential 6 Spot-On.

Heeft uw kat zich zo gekrabt dat er wonden zijn ontstaan? Voorkom dan dat uw kat zich verder kan verwonden met een kraag of beschermend shirt. Een wondzalf, zoals de Maxani Honinggel, kan helpen de wondgenezing te stimuleren.

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Als uw kat aanhoudende jeuk heeft, kale plekken krijgt, wondjes likt of verandert in gedrag, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Uw dierenarts kan helpen om te onderzoeken of er sprake is van een (voedsel)allergie bij uw kat of dat het gedrag van uw kat een andere oorzaak heeft.

Heeft u nog vragen over jeuk of krabgedrag bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Lees ook onze andere blogs

Meer tips