Mijn kat krabt zich. Heeft mijn kat jeuk?
Geschreven door Mara |
Het is heel normaal dat een kat zich af en toe krabt of wast. Katten zijn van nature hygiënische dieren en besteden veel tijd aan vachtverzorging. Maar als uw kat zich opvallend veel krabt, likt of bijt, kan dat wijzen op jeuk, of op een ander onderliggend probleem. In deze blog leest u wat mogelijke oorzaken zijn van krab- of likgedrag bij katten en wanneer u actie moet ondernemen.

Wat zijn tekenen van jeuk bij katten?
Katten zijn meesters in het verbergen van klachten, dus jeuk is soms lastig te herkennen. Let op de volgende signalen:
- Overmatig krabben of wassen
- Kale plekken of korstjes op de huid
- Roodheid of irritatie
- Likplekken (vooral op buik, flanken of poten)
- Onrustig gedrag of veel miauwen
- Schudden met de kop of krabben aan de oren
Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Dan is het goed om op zoek te gaan naar de oorzaak.
Mogelijke oorzaken van jeuk bij katten
Jeuk kan heel veel verschillende oorzaken hebben bij katten.
Vlooien
De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij katten zijn vlooien. Zelfs als u maar af en toe een vlo ziet, kan uw kat al flink last hebben. Sommige katten zijn allergisch voor het speeksel van vlooien (vlooienallergie), waardoor één beet al hevige jeuk kan veroorzaken.
Heeft uw kat een vlooienallergie, dan ziet u vaak korstjes (miliaire dermatitis) en jeuk op de rug en bij de staartbasis.
Mijten of luizen
Oormijt, schurft of andere huidparasieten kunnen ook ernstige jeuk geven. Dit komt vooral voor bij katten die buiten komen of in contact zijn met andere dieren.
Oormijt zorgt dat uw kat met zijn kop schudt of aan de oren wil krabben. Uw dierenarts kan met een otoscoop goed in de oren van uw kat kijken en zien of uw kat last heeft van oormijt.