> Kattenbaktraining kitten

Kattenbaktraining kitten

Kattenbaktraining kitten

Als uw kitten bij u thuis is gekomen, wilt u hem natuurlijk zo snel als mogelijk gewend maken met zijn kattenbak. De meeste kittens hebben al van hun moeder geleerd hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak is het voldoende om uw kitten te laten zien waar de bak staat en hem hier regelmatig op te zetten. Dit moet u in ieder geval doen:

 • Na het slapen
 • Na het eten
 • Als uw kitten gaat snuffelen, krabben of in plashouding gaat zitten
 • Na het spelen

Beloon uw kitten met iets lekkers of met spelen als hij netjes op de bak heeft gepoept of geplast.

Katten kunnen erg kieskeurig zijn als het gaat om hun kattenbak.

Soort kattenbak

Meestal volstaat een kunststof kattenbak. Deze zijn er in vele soorten en maten, met of zonder deksel en klapdeurtje. Een overdekte kattenbak geeft uw kat meer privacy, houdt geurtjes tegen en voorkomt vaak knoeien. Laat uw kitten wel aan de bak wennen door in eerste instantie het deksel eraf te halen. Dit maakt het in het begin wat makkelijker voor uw kitten om zijn weg te vinden, zeker bij hoge nood.

Sommige katten zullen uiteindelijk vooral hun behoefte buiten gaan doen. Doe de bak echter niet te snel weg. Bij koud weer of ziekte kan het nodig zijn dat uw kat toch binnen zijn behoefte kan doen.

Kijk hier voor ons volledige assortiment kattenbakken.

Kattenbakvulling

Voor de vulling kunt u kiezen uit zand, korrels of kattengrit. Het helpt vaak uw kitten aan de nieuwe bak te laten wennen door dezelfde vulling te gebruiken als de fokker. Tuinaarde is ongeschikt, zeker voor ongevaccineerde kittens, omdat hier ziekteverwekkers in kunnen zitten van andere katten die de tuin als kattenbak gebruiken.

Kijk hier voor ons assortiment kattenbakvulling.

Plaats van de kattenbak

Zet de kattenbak op een rustige plek, goed bereikbare plek, waar uw kitten niet gestoord wordt. Zet de bak niet bij zijn slaapplek en voer- en drinkbakjes. Katten zijn van nature zindelijk en zullen niet willen plassen of poepen op de plaats waar ze ook eten en drinken.

Schoonmaken van de kattenbak

Verschoon de kattenbak regelmatig. Schep hem in ieder geval 1 x per dag leeg. Katten willen de bak vaak niet gebruiken als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig helemaal leeg om hem met een sopje schoon te maken. De meeste ontsmettingsmiddelen zijn giftig. Maak de bak gewoon schoon met water en schoonmaakmiddel/afwasmiddel. Als u zwanger bent kunt u zelf de bak beter niet verschonen. Katten kunnen namelijk drager zijn van Toxoplasma, een parasiet die ook mensen kan infecteren. Tijdens de vroege zwangerschap kan een infectie leiden tot een miskraam of overlijden van het kind. Later in de zwangerschap kunnen er aangeboren afwijkingen ontstaan.

Ongelukjes

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw kitten een keer plast of poept op een ongewenste plek. Straf uw kitten in ieder geval niet! Dat kan ervoor zorgen dat uw kitten juist op ‘stiekeme’ plaatsen zijn behoefte gaat doen omdat hij denkt dat het niet mag.

Prijs uw kitten als hij wel gebruik maakt van de kattenbak en geef hem iets lekkers. Meestal gaat het dan vanzelf weer goed.

Blijft uw kitten het doen op een andere, ongewenste plek in huis, sluit uw kitten dan op in één ruimte met de kattenbak, tot uw kitten geleerd heeft deze te gebruiken. Zet uw kitten zoals eerder aangegeven op vaste momenten op de kattenbak, dus:

 • Na het slapen
 • Na het eten
 • Als uw kitten gaat snuffelen, krabben of in plashouding gaat zitten
 • Na het spelen

Wat als uw kitten niet op de kattenbak wil?

Het kan voorkomen dat uw kitten weigert de kattenbak te gebruiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • De kattenbak is niet schoon genoeg
 • De kattenbak is niet groot genoeg: de bak moet zo groot zijn dat een volwassen kat zichzelf erin om kan draaien en de bak vaker kan gebruiken zonder vies te worden.
 • De kattenbak is met een te sterk ruikend schoonmaakmiddel schoongemaakt
 • De kattenbak staat op een ongewenste plek, bijvoorbeeld te dicht bij de eet- of slaapplaats
 • De kattenbakvulling is onprettig
 • U kitten krijgt het deurtje niet goed open bij een gesloten kattenbak. Haal het deksel er dan (tijdelijk) af of het deurtje eruit.
 • De instap van de kattenbak is te hoog

Bovenstaande punten kunt u dus nog aanpassen op het moment dat uw kitten geen gebruik wil maken van de kattenbak.

Tot slot…

De kernpunten van de kattenbaktraining zijn de volgende:

 • Koop een kattenbak die groot genoeg is
 • Kies een geschikte vulling. Gebruik voor het wennen aan de kattenbak eventueel dezelfde kattenbakvulling als de fokker
 • Zet de bak op een geschikte plaats
 • Verschoon de bak regelmatig
 • Zet uw kitten op vaste momenten op de kattenbak

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten