Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Uw paard beschermen tegen dazen en vliegen

Langzaamaan zijn de dazen en vliegen weer overal om de paarden heen te zien. Een dazenbeet en steek van een paardenvlieg kunnen niet alleen pijnlijk en vervelend zijn voor paarden, maar ook voor mensen. Ook kunnen ze verschillende ziektes overbrengen. Veel paarden proberen deze insecten te ontwijken door heel hard te gaan rennen, maar dit kan erg gevaarlijk zijn. Hieronder leest u wat u kan doen om dazen en vliegen van uw paard en van uzelf te weren.

Het dazenseizoen

Nu het weer warmer weer is, zijn de paardenvliegen en andere dazen overal te zien waar u met uw paard bent. Het lijkt wel alsof ze u achtervolgen en dat doen ze ook! Ze houden namelijk van donkere, bewegende en warme oppervlaktes. Laat dat nu juist uw paard zijn die hard aan het werk is of geniet van het zonnetje in de wei. Ook als u zelf zweet en/of donkere kleding draagt, komen een daas en paardenvlieg graag op u af.

Bescherming tegen dazen en vliegen

Hoe voorkomt u dazen en steekvliegen bij uw paard?

Om veilig met uw paard aan het werk te kunnen en hem veilig in de wei te kunnen laten staan, is het belangrijk om de paardenvliegen en andere dazen op afstand te houden, zodat uw paard niet wordt gestoken of gebeten. Dit kan onder andere door een dazenval, spray en vliegendeken.

Dazenvallen

Een goede manier hiervoor is een dazenval. Deze kan bij de wei, in de grond worden bevestigd, zoals de Kerbl TaonX Dazenval. Deze dazenval bestaat uit een zwarte bal die in het zonlicht warm wordt en beweegt in de wind. De dazen zullen het object willen proberen te steken, maar worden teleurgesteld. Daarna zal de daas wegvliegen. Dit doen zij altijd recht omhoog, maar dan komen ze in de val terecht. Ook kan de zwarte bal ook bedekt worden met een lijmspray voor insecten. Zorg hierbij wel dat uw paard niet bij de bal kan.

Vliegenspray

Een spray kan jou ook helpen bij het afweren van vliegen en dazen, zoals de Equi Protecta Paardendeodorant. Deze sprays zijn beide 100% natuurlijk en werken ± 12 uur als geurmasker, afhankelijk van het zweten van het paard. Spray uw paard in voordat hij naar buiten gaat en als hij heel erg zweet in de wei, na een aantal uur nogmaals. Als u de spray wilt gebruiken als u met uw paard gaat werken, zorg dan dat de oppervlaktes die bedekt worden, niet worden gesprayd.

Vliegendeken

Een dazenbeet of steek van een paardenvlieg kan ook worden voorkomen met een vliegendeken. Deze zijn er in verschillende kleuren en motieven. Sommige van deze dekens hebben ook een halsbeschermer en er zijn zelfs vliegenmaskers voor het hoofd. Het is belangrijk uw paard goed op te meten met de aangegeven maten bij het product, zodat u zeker weet dat de vliegendeken past.

Waarom een zebravliegendeken voor het paard?

Deze zebra vliegendekens zijn de afgelopen jaren overal te zien en iedereen kent ze. Buiten dat het er heel leuk uit ziet in de wei, werken ze ook nog eens extra goed tegen vliegen en dazen. Dit is onderzocht door donkere, witte en verschillende gestreepte borden in te smeren met insectenlijm en na een tijd te kijken welke de minste vliegen bevatte. Hieruit bleek dat het bord met de strepen die leken op die van een zebra de minste vliegen aantrok. Daarna is ditzelfde getest met modelpaarden die de wei op gingen. Ook hieruit bleek dat de vliegendeken zebra de minste vliegen/dazen aantrok.

Hoe voorkomt u dazenbeten en steekvliegen bij de ruiter?

Zoals hierboven al staat, komen dazen en vliegen graag op donkere, warme en bewegende objecten af. Om toch zo goed mogelijk te kunnen werken en trainen, is het aan te raden om kleding met een zo licht mogelijke kleur aan te doen. Dit is buiten de kleur ook een voordeel om geen warmte aan te trekken. Donkere kleuren absorberen namelijk licht. Een vliegenspray die u en uw paard kunnen gebruiken om een dazenbeet of steek te voorkomen, is Sectolin TEDAX Insectenbestrijdingsmiddel.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over dit onderwerp? Neem contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.