Service
Winkelmandje
Menu
Grijp je kans: Vandaag -25% korting op Dr. Ann's! Lees meer

Voedselallergie bij de hond

Bij steeds meer honden wordt voedselallergie vastgesteld. Voedselallergie is echter wel een een aandoening die lastig is te bewijzen. Er zijn veel honden die voor een voedselallergie worden behandeld, maar die eigenlijk geen voedselallergie blijken te hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij honderd gevallen van huidproblemen bij de hond er gemiddeld maar één is gebaseerd op een voedselallergie. Hoe komt dit en wat is een voedselallergie nu eigenlijk? Dat leest u hier.

 Hond eet voer

Voedselovergevoeligheid, voedselallergie of voedselintolerantie?

Er wordt vaak gesproken over voedselallergie. Dit is niet altijd juist. Het gaat meestal om een voedselovergevoeligheid. Dit is de overkoepelde benaming voor een abnormale reactie op iets in de voeding. Het gaat hier dan of om een voedselallergie, of om een voedselintolerantie.

Voedselallergie

We spreken van een voedselallergie als de reactie van de hond op het voer daadwerkelijk gepaard gaat met allergische verschijnselen, dus jeuk. Bij een voedselallergie is het immuunsysteem betrokken.

Voedselintolerantie

In alle overige gevallen is er sprake van een voedselintolerantie. Bij een voedselintolerantie zien we meestal maagdarmproblemen bij een hond, dus braken en/of diarree. Bij deze laatste groep horen ook bijvoorbeeld de intolerantie voor lactose wegens gebrek aan het enzym lactase of de voedselvergiftiging waarbij het toxine uit het voedsel verantwoordelijk is voor de klachten. Belangrijkste onderscheid met een voedselallergie is dat het immuunsysteem hierbij niet primair betrokken is. In dit artikel zullen we alleen ingaan op de voedselallergie.

Relevante producten

Symptomen van een voedselallergie bij uw hond

De belangrijkste symptomen van voedselallergie bij dieren zijn een matige tot ernstige, niet-seizoensgebonden jeuk en huidklachten. Vooral aan de oren, pootjes, liezen, oksels, rond de ogen en om de snuit zien we jeuk, kaalheid, roodheid en/of bultjes. Soms zijn de symptomen subtieler zoals een schilferige, vettige vacht, oorontsteking en in 15% van de gevallen ook klachten van het maag-darmkanaal. Hierbij moet u denken aan braken na het eten en/of diarree. Ook een dikke darmontsteking (colitis) of vaker poepen kunnen symptomen zijn van een voedselallergie. Sommige honden likken ook aan de voeten of schuren met de neus over de grond. Het vervelende is dat de symptomen niet specifiek zijn. De jeuk, huidveranderingen en het likken zien we bijvoorbeeld ook bij atopie. De huidklachten als gevolg van voedselallergie gaan vaak gepaard met andere huidklachten. Een gistinfectie (Malassezia pachydermatis) komt vaak bijkomend voor. De leeftijd waarop er voor het eerst klachten ontstaan is variabel, het kan zowel bij jonge als oudere honden ontstaan. In de meeste gevallen beginnen de klachten echter rond een leeftijd van 2 jaar oud. Zelfs als een dier al jaren dezelfde voeding krijgt, kan er toch plotseling nog een voedselallergie ontstaan.

Wat zijn oorzaken van voedselallergie bij honden

Allergische reacties zijn meestal het gevolg van de aanwezigheid van een bepaald eiwit en in uitzonderlijke gevallen ook koolhydraten in de voeding. De meest voorkomende allergenen (stoffen waar een dier allergisch voor is) bij honden zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Honden zijn meestal allergisch voor 1 tot 5 verschillende allergenen.

Welk voer bij voedselallergie hond?

De enige manier om een voedselallergie te bewijzen, is door het dier op een eliminatiedieet te zetten. Bloedonderzoek naar voedselallergieën is niet betrouwbaar. Er bestaan drie dieetmogelijkheden: een zelfbereid dieet, een dieet op basis van één unieke eiwitbron, of een dieet met gehydrolyseerde eiwitten.

Zelfbereid eliminatiedieet

Een zelfbereid dieet bestaat uit één eiwitbron waar het dier nog niet eerder mee in aanraking is geweest en één koolhydraatbron. Meestal vormt rijst of aardappel de nieuwe koolhydraatbron en als dierlijke eiwitbron kan gekozen worden voor vlees van bijvoorbeeld struisvogel, hert, konijn of paard. Een nadeel van een zelfgemaakt dieet is dat het vrij eenzijdig is. Er kunnen tekorten of juist overschotten ontstaan van bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor kunnen klachten als een doffe vacht, honger, diarree, huidschilfering en gewichtsverlies optreden. Risico op tekorten ontstaat meestal pas als langer dan 6-8 weken voor een hond wordt gekookt. Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen, kunt u RAW Veterinary Diets – Mono Protein Balancer toevoegen aan het dieet. Andere nadelen zijn dat het vrij arbeidsintensief is om het dieet klaar te maken en soms is het lastig om vlees van een niet-standaard diersoort te verkrijgen. Wat u hierbij zou kunnen helpen zijn TROVET Unique protein worsten en kuipjes. Deze voeding bevat vlees van een eiwitbron waar veel dieren nog niet eerder mee in aanraking geweest zijn. Dit kunt u zelf aanvullen met een koolhydraatbron als rijst of aardappel.

Commercieel dieet op basis van een unieke eiwitbron

De tweede optie is een commercieel dieet in te zetten op basis van een unieke eiwitbron. Ook bij dit dieet wordt gebruik gemaakt van een eiwitbron waar het dier nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze diëten zijn echter commercieel vervaardigd en er is voor gezorgd dat ze alle benodigde voedingsstoffen bevatten die uw hond nodig heeft. Een voorbeeld hiervan is Sanimed Clinical Choice – Pure Duck Worst.

Commercieel dieet op basis van gehydrolyseerde eiwitten

Een andere optie is om het dier op een dieet te zetten met gehydrolyseerde eiwitten. Dat wil zeggen dat de eiwitten zo klein geknipt zijn, dat het lichaam er niet meer met een allergische reactie op kan reageren. Royal Canin Anallergenic, Vetality Hypoallergenic Dog Wet en Hill’s z/d zijn voorbeelden van diëten met gehydrolyseerde eiwitten.

Het hypoallergene dieet moet minstens 6 tot 8 weken lang gegeven worden. De diagnose voedselallergie wordt heel waarschijnlijk als de klachten gedurende deze periode afnemen of verdwijnen. De definitieve diagnose kan echter pas gesteld worden na het dier te ‘challengen’. Hierbij moet het voer dat het dier voor het hypoallergene dieet kreeg opnieuw gegeven worden. Als er inderdaad een voedselallergie in het spel is, komen de klachten binnen 1 uur tot 14 dagen weer terug. De definitieve diagnose is hiermee gesteld. Het dier dient dan levenslang hypoallergene voeding te krijgen om klachtenvrij te blijven.

Hoe geeft u een eliminatiedieet?

Uw hond mag gedurende de periode dat hij een eliminatiedieet krijgt absoluut niets anders eten dan het hypoallergene dieet – ook geen snacks, koekjes, stukje brood of bakjes om uit te likken. Hier kan het dier ook een allergische reactie op vertonen, waardoor u weer terug bij af bent. Let ook op medicatie met een smaakje. Ontwormingstabletten met rundvleessmaak kunnen bijvoorbeeld ook een reactie opwekken. Als voor de aanvang van het hypoallergeen dieet medicijnen zijn gebruikt zoals corticosteroïden of antibiotica moet u twee weken langer het dieet geven om het effect ervan juist te kunnen beoordelen.

Heeft u een vraag aan onze dierenarts over voedselallergie of voedselovergevoeligheid bij hond of kat? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 03 – 55 59 123 of via e-mail: dierenarts@medpets.be