Service
Winkelmandje
Menu

Wespensteek bij de hond

Die akelige, geel met zwarte, stekende beestjes. Ja, uraadt het al. Wespen. Niemand is er fan van, maar ze zijn toch van groot belang voor ons ecosysteem. In dit blogartikel leest u alles wat u moet weten over wat u moet doen als uw hond gestoken is door een wesp.

wesp op glas

Wanneer komen wespen het meeste voor?

Wespen komen voornamelijk in de maand augustus het meest voor. In deze maand gaan ze het meeste op zoek naar heerlijke zoete lekkernijen. Augustus is dan ook de maand waarin de jonge wespen voor het eerst hun vleugels uitslaan om de wijde wereld te ontdekken.

Wat kunt u doen tegen wespen?

Zoals u net al hebt kunnen lezen, houden wespen van zoetigheid. Probeer dan ook uw lekker zoet ruikende luchtje, dat glas siroop of die heerlijke fruitsalade uit de buurt te houden. Dit zijn namelijk de ultieme lokkers voor wespen. Wilt u op een natuurlijke manier uw hond en uzelf beschermen tegen wespen? Plaats dan een schaaltje met bijvoorbeeld kruidnagel, azijn, sinaasappel, citroen of ui bij de zithoek in de tuin of op het balkon. De geur van deze producten is te heftig voor wespen, waardoor ze uit de buurt blijven. Ideaal dus als u lekker ligt te chillen met uw viervoeter in de buitenlucht. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van een wespenval of spray.

Hond gestoken door wesp, wat nu?

Als uw trouwe rakker toch gestoken wordt door een wesp, zijn er een aantal stappen die u kunt uitvoeren om de reactie zo minimaal mogelijk te maken.

    • Stap 1: controleren op een angel

Wespen kunnen meerdere malen steken, voordat zij hun angel verliezen. Controleer daarom goed of u de angel in de huid van uw hond kan vinden. Als deze in de huid zit, verwijder deze dan met een bankpas of de achterkant van een bot mes.

    • Stap 2: de huid koelen

Net als bij mensen ontstaat er zwelling en roodheid op de plek waar de hond is gestoken. Dit kunt u eenvoudig minimaliseren door met een koelelement of een ijsblokje de huid te koelen. Wikkel voor gebruik een theedoek om een koelelement voordat u de huid aanraakt. Een koelelement is te koud om direct op de huid te leggen.

    • Stap 3: observeren

Helaas kunnen sommige honden een allergische reactie krijgen op een wespensteek. De klachten die hierbij komen kijken zijn vergelijkbaar met die bij de mens. Hierdoor is het van groot belang dat u goed blijft kijken (observeren) hoe uw hond reageert. De locatie van de steek is ook bepalend of u naar de dierenarts moet.

    • Stap 4: de huid verzorgen

Om de roodheid en zwelling nog verder te verminderen zou u de Hilton Herbs Virex Cream op de plek kunnen smeren. Het verzacht en verkoelt de huid op basis van calendula.

Wanneer naar de dierenarts?

Heeft uw hond een wespensteek in de bek, bij de keel of bij de ogen? Dan is de kans op zwelling erg groot. In deze gevallen is het raadzaam om langs de dierenarts te gaan. Mocht uw hond een allergische reactie krijgen, dan kan de zwelling voor ademhalingsproblemen zorgen.
Twijfelt u of het noodzakelijk is om naar de dierenarts te gaan? Neem dan altijd contact op met uw eigen dierenarts. Zij kunnen met u bespreken wat verstandig is.

Heeft u na het lezen van dit blogartikel over wespensteken bij honden nog vragen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be