Service
Winkelmandje
Menu

Het verschil tussen gluten-, graan- en tarwevrije voeding voor uw dier

De populariteit van gluten-, graan- en tarwevrije voeding voor huisdieren neemt steeds meer toe. Reden hiervoor is dat deze voeding de behoefte van mensen weerspiegelt. Baasjes hebben het beste voor hun geliefde huisdier over en kiezen er soms voor hun eigen voedselkeuze na te bootsen bij het kiezen van de beste voeding voor hun trouwe haarbal. Soms heeft een huisdier ook een speciaal dieet nodig in verband met voedselovergevoeligheid of andere aandoeningen.

Hond en kat samen eten

Om wat voor reden dan ook, jij overweegt om uw huisdier graan-, gluten- of tarwevrij voer te geven. In dit artikel leggen we het verschil aan u, als baasje, uit zodat u met een gerust en geïnformeerd hart de beste voedselkeuze kunt maken voor uw huisdier. Zoals altijd zijn er een hoop keuzes en is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, of in dit geval; door het graanveld de gluten te zien. Wat is het verschil tussen glutenvrij, graanvrij en tarwevrij?

Het is eigenlijk heel simpel; Gluten is een eiwit dat voor kan komen in verschillende soorten graan, maar niet in alle soorten graan. Glutenvrij betekent dus dat dit specifieke eiwit niet voorkomt in het voer, maar het voer dus wel andere soorten graan kan bevatten, bijvoorbeeld rijst of maïs. Graanvrij, daarentegen, betekent dat er helemaal geen vorm van graan in het voer is verwerkt. Glutenvrij is dus niet per definitie ook graanvrij, hoewel graanvrij dus wel altijd glutenvrij is. Granen die gluten bevatten zijn tarwe, gerst, spelt, en rogge. Haver is in principe glutenvrij, maar kan wel verontreinigd zijn met gluten van andere granen. Als uw huisdier dus echt geen gluten mag, kunt u het beste ook haver vermijden. ‘Tarwevrij’ voer betekent dus dat het voer geen tarwe bevat, maar wel eventueel andere soorten graan en dus automatisch ook eventueel gluten.

Ziet u nog steeds vraagtekens door de lucht zweven? Kort samengevat:

  • Graanvrij = bevat helemaal geen graan en dus ook geen gluten
  • Glutenvrij = bevat eventueel wel graan, maar in elk geval geen graan dat het eiwit ‘gluten’ bevat
  • Tarwevrij = bevat eventueel wel graan en gluten, maar geen tarwe.

Wilt u uw viervoeter dus helemaal behoeden van voeding met graan? Dan kunt u het beste kiezen voor graanvrij voer. Mocht u uw viervoeter wel voeding willen geven met graan, maar geen gluten? Kies dan voor glutenvrij voer. Als uw viervoeter specifiek geen tarwe mag eten, maar wel andere granen, kunt u kiezen voor tarwevrije voeding.

De meeste honden en katten hebben van nature niet perse graan- of glutenvrij voer nodig maar soms is dit wel gewenst. Vanaf nu weet u het verschil en kunt u dus een goede overweging maken in het kiezen van het beste voer voor uw trouwe vriend(je).