Service
Winkelmandje
Menu

Ontworming kittens

Katten kunnen al van jongs af aan wormen krijgen, bijvoorbeeld via de moedermelk. Om uw kitten te beschermen tegen wormen, ontwormt u uw kitten met regelmaat. Er zijn speciale ontwormingsproducten die geschikt zijn voor kittens. Lees in deze blog alles over de ontworming van uw kitten!

Kitten

Waarom is ontwormen van uw kitten zo belangrijk?

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd uw kitten te ontwormen. Kittens kunnen namelijk al wormen oplopen via de moedermelk. Bovendien hebben jongere dieren vaak meer klachten van een worminfectie, vooral als uw kitten veel wormen heeft. Het is in ieder geval belangrijk om uw kitten op tijd te behandelen om zo een erge infectie met nadelige gevolgen te voorkomen. Tenslotte zijn wormen niet alleen vervelend voor uw kitten. Jij als baasje kan ook besmet raken met wormen. Genoeg redenen dus om uw kitten op tijd te ontwormen.

Soorten wormen

Er zijn verschillende soorten wormen, waaronder spoelwormen, haakwormen, lintwormen, longwormen en hartwormen. Bij katten komen spoelwormen en lintwormen het meeste voor. Bij kittens gaat het voornamelijk om spoelwormen en op latere leeftijd ook om lintwormen. Een spoelworminfectie wordt vaak opgelopen via de moedermelk, op plaatsen waar andere dieren hun behoefte hebben gedaan, door het eten van rauw vlees of bijvoorbeeld via muizen, vogels of slakken. Lintwormen hebben een tussengastheer nodig. Dit kan een vlo of prooidier zijn die uw kat vangt. Pas als de tussengastheer door uw kitten wordt opgegeten ontwikkeld zich een volwassen lintworm in de kat.

Symptomen van wormen bij uw kitten

Een worminfectie is niet altijd zichtbaar. U zou de wormen of lintwormsegmentjes in de ontlasting kunnen zien. Wormen verminderen de conditie. Vooral kittens met spoelwormen groeien slecht. Ze blijven mager, maar kunnen wel een ‘dik’ buikje hebben. Soms braken katten de wormen uit. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door wormen zijn:

  • Diarree
  • Braken
  • Bolle buik
  • Darmafsluiting
  • Verminderde eetlust
  • Groeiachterstand/afvallen

Hoe vaak uw kitten ontwormen?

Tot een leeftijd van 6 maanden is het advies om uw kitten (en de moederpoes) vaker te ontwormen dan een volwassen kat. Dit doordat kittens makkelijker besmet raken met wormen en ook heftigere klachten kunnen krijgen. Kittens ontwormt u vanaf 3 weken leeftijd elke 2 weken tot 2 weken na het spenen. Vervolgens maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Hierna kijkt u naar het risico dat uw kat loopt op het krijgen van wormen. Als uw kat meer risico loopt op het krijgen van wormen, ontwormt u vaker. In het artikel ‘Hoe vaak geeft u een kat een wormenkuur’ leest u hier meer over. Daarnaast checkt u in de wormwijzer ook eenvoudig hoe vaak u uw kat het beste kunt ontwormen en krijgt u meer uitleg over de verschillende soorten wormen.

Welke producten zijn geschikt voor ontworming

Er zijn verschillende soorten ontwormingsproducten voor uw kitten. Zo zijn er pasta’s, tabletten en spot-on’s. Niet alle producten mogen toegediend worden aanhttps://www.medpets.be/ontwormen-kitten/ kittens. Daarnaast zijn er ook combinatie producten die bijvoorbeeld ook tegen vlooien en oormijt werken. Een product wat u veilig kunt gebruiken bij kittens is de Vitaminthe pasta met het speciale opzetstukje voor kittens. Ook de No worm pasta is geschikt voor kittens.

Heeft u nog vragen over ontworming bij kittens? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.