Service
Winkelmandje
Menu

Week van de Teek 2024

De Week van de Teek staat in het teken van de teek. In deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor teken en tekenbeetziektes, zoals de ziekte van Lyme. Het is belangrijk om te realiseren dat tekenbeten niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ons doel tijdens de Week van de Teek is om bewustwording te vergroten over de risico’s die teken met zich meebrengen en de noodzaak van zorgvuldigheid bij het voorkomen en behandelen van deze beten. Ontdek hier informatie over het veilig verwijderen van teken, preventieve maatregelen, herkenning van symptomen van tekenziektes en andere handige tips.

week-van-de-teek

Preventieve maatregelen tegen teken

Om tekenbeten bij huisdieren te voorkomen, zijn er verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen. Een effectieve optie is het geven van een kauwtablet aan uw hond of kat, die hen tijdelijk beschermt tegen teken. Daarnaast zijn er druppels verkrijgbaar in de vorm van een pipet, die u eenvoudig aanbrengt op de vacht van uw huisdier voor tijdelijke bescherming tegen teken. Deze toepassing moet regelmatig herhaald worden voor blijvende effectiviteit. Een andere mogelijkheid zijn tekenhalsbanden, die uw huisdier beschermen tegen teken. Deze halsbanden bevatten werkzame stoffen die worden verspreid via de huid en vacht van uw huisdier. Ze hebben doorgaans een langere werkingstijd van gemiddeld 6 maanden. Bekijk deze blog voor meer informatie over de middelen tegen teken.

Omdat we weten dat het moeilijk kan zijn om een goede keuze te maken, bieden wij een keuzehulp aan. Beantwoord een aantal vragen en onze keuzehulp leidt u in enkele stappen naar de beste optie voor uw huisdier. U ziet meteen welk product het meest geschikt is voor jullie!

week-van-de-teek

De beste middelen tegen teken

Controleren op teken!

In het voorjaar is belangrijk om uw huisdier regelmatig, vooral na buitenactiviteiten, op teken te controleren. Dit betekent het grondig inspecteren van het hele lichaam van uw huisdier, met nadruk op de oren, tussen de tenen, onder de oksels, rond de nek en de staart. Dit zijn plekjes die warm zijn en waar de teek gemakkelijk toegang heeft tot de huid. Het beste moment voor deze controle is direct na terugkomst van buitenactiviteiten, maar ook 's avonds voordat uw huisdier gaat slapen. Vergeet niet dat teken klein kunnen zijn, dus neem de tijd om zorgvuldig te controleren. Als u een teek ontdekt, verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een speciale tekentang of tekenkaart.
Vlooien- en teken bij huisdieren

Alles voor het verwijderen van een teek

De meest gestelde vragen over teken

Hoe verwijdert u een teek?

Het is belangrijk om teken zo snel mogelijk en op de juiste manier te verwijderen om het risico op infectie te minimaliseren. Volg deze stappen om een teek veilig te verwijderen bij uw huisdier:

  • Gebruik een speciale tekentang of een tekenkaart om de teek vast te pakken zo dicht mogelijk bij de huid van uw huisdier.
  • U verwijdert de teek door voorzichtig met een draaiende beweging aan de teek te trekken of recht omhoog tot deze los laat. Zorg ervoor dat u een constante, gelijkmatige druk uitoefent om te voorkomen dat de teek wordt afgebroken.
  • Vermijd het gebruik van uw vingers om de teek te verwijderen, aangezien dit het risico op infectie kan vergroten als de teek is geïnfecteerd.
  • Nadat de teek is verwijderd, desinfecteert u het gebied grondig met een ontsmettingsmiddel om eventuele bacteriën te doden en infectie te voorkomen. Maak ook de tekentang schoon na gebruik.
  • Gooi de teek weg door hem te verdrinken in alcohol, in een stukje plakband te wikkelen of door hem in een afgesloten zakje te plaatsen voordat u hem weggooit.
  • Houd de gebieden waar uw huisdier is gebeten goed in de gaten. Let op tekenen van infectie zoals roodheid, zwelling, warmte of pusvorming. Als u deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Download ook ons Stappenplan: “hoe verwijder je een teek?” voor de stappen die u maakt om een teek te verwijderen. Handig voor onderweg of op vakantie!

Kunnen dieren ziek worden van een tekenbeet?

Mensen, maar ook dieren kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven. Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op uw hond. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Lyme bacterie! Honden die besmet zijn met Lyme, kunnen net als mensen vage klachten krijgen. Symptomen die kunnen passen bij een infectie met de ziekte van Lyme zijn:

  • Gewrichtspijn
  • Neurologische verschijnselen
  • Koorts
  • Slechte eetlust
  • Nierproblemen
  • Huidveranderingen

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose (in Nederland en het buitenland), Ehrlichiose (teken in het buitenland) en Babesiose (teken in het buitenland). Het overbrengen van een bacterie, virus of parasiet gebeurt meestal niet eerder dan 24 tot 48 uur na aanhechting, waardoor het belangrijk is om een teek altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Noteer altijd in uw agenda wanneer uw hond een teek heeft gehad. Wordt uw huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meld dan altijd aan uw dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek is erg klein, slechts 1-3 mm groot. U kunt ze daarom gemakkelijk over het hoofd zien. Zeker als uw hond een dikke, lange vacht heeft en als de teek niet volgezogen is. De teek is dan plat en kan variëren in grootte van speldenknop tot enkele millimeters. Een teek hecht zich met de monddelen vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los over de vacht lopen op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van uw hond, dus op oren, nek, huidplooien, liezen en oksels.

Les tiques chez les chiens et les chats

Waar komen teken het meeste voor?

Teken voelen zich het meest thuis in vochtige, beboste omgevingen met dichte begroeiing en hoog gras. Denk aan weelderige bossen, kronkelende paden door de natuur, uitgestrekte heidegebieden en zelfs uw eigen achtertuin. Ze zijn slimme verstoppers, vaak verscholen in bladeren, struiken en gras, wachtend op een passerende prooi. Deze kleine, maar vasthoudende wezentjes kunnen overal ter wereld worden gevonden, maar hun favoriete plekjes zijn vaak gebieden met een mild klimaat. In de lente en zomer, wanneer de temperaturen stijgen en mensen en dieren naar buiten trekken, worden teken actiever en komen ze vaker voor. Het wordt dan ook sterk aangeraden om in het voorjaar elke dag te controleren op teken, met name na bijvoorbeeld een boswandeling.

Lees hier alles over teken bij huisdieren

Meer tips