Ontwormen kat

Katten moeten regelmatig ontwormd worden om in goede gezondheid te blijven, volwassen dieren bij voorkeur 4x per jaar. Een kat kan last krijgen van verschillende soorten wormen. De meest voorkomende wormsoorten zijn de lintworm en de spoelworm.

Lintworm

Een lintworm is een platte worm die enorm lang kan worden en in het maag-darmkanaal van de kat leeft. Katten worden met lintwormeieren besmet onder andere via vlooien. Wanneer de kat zijn vacht wast kan hij per ongeluk een besmette vlo inslikken. Daarom is het preventief van belang om vlooien bij uw kat te voorkomen. Lintworm bij kat kan ook worden veroorzaakt door kleine knaagdieren. Dat komt dus vooral voor bij katten die buiten komen. Als deze katten een besmette muis of een besmette rat vangen en opeten, kunnen de eitjes van de lintworm zich verder ontwikkelen in het maag-darmkanaal van de kat.

Spoelworm

Katten worden met spoelwormeieren geïnfecteerd via ontlasting van besmette katten of via de opname van wormeieren uit de omgeving. Daarnaast kunnen katten ook via prooien (zoals muizen of ratten) wormeieren binnen krijgen. Deze worm leeft, net zoals de lintworm, ook in het maag-darmstelsel van de kat.

Symptomen

Ondanks dat de wormen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kat, zijn er niet altijd duidelijke symptomen waar te nemen. Daarom is het van belang de kat regelmatig te ontwormen of de ontlasting van de kat door de dierenarts te laten onderzoeken. Wanneer de kat een zwaardere wormbesmetting heeft, zullen er wel klinische klachten zijn. De kat braakt dan regelmatig, heeft last van diarree, een slechte vachtconditie of kan gewicht verliezen.

Vrijwel alle kittens raken wel een keer besmet met een wormen. Het is daarom van belang dat u uw kitten al regelmatig ontwormt. Daarvoor geldt een aangepast ontwormschema. Als de kat ouder is, moet u dat elke drie maanden blijven doen. Daarmee voorkomt u dat uw kat gezondheidsproblemen krijgt vanwege wormen. Op onze website kunt u Banminth Pasta voor de kat aanschaffen. Dat is een speciale pasta voor de behandeling van worminfecties die veroorzaakt worden door spoelwormen. Voor een bredere uitwerking kunt u kiezen voor Drontal Cat. Dat is een breedspectrum ontwormtablet voor de behandeling van zowel lintwormen als spoelwormen. Op de verpakkingen van de verschillende producten staat duidelijk vermeld hoe u het product moet gebruiken bij de kat.

Binnenkatten ook ontwormen?

Van alle spoelworminfecties bij katten zien we dat ongeveer 20% voorkomt bij katten die volgens de eigenaar uitsluitend binnenshuis gehouden worden. Dit is mogelijk omdat wormeieren via schoeisel mee naar binnen gedragen worden. Dit maakt dus dat het ontwormen ook voor binnenkatten noodzakelijk is!

Besmetting bij de mens

Overigens zijn wormen niet alleen schadelijk voor uw huisdier, maar ook voor u en uw kinderen! Vooral spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen, lintwormen in mindere mate. Infecties worden voornamelijk gezien bij jonge kinderen, die wormeieren kunnen binnenkrijgen door op het gras of in het zand te spelen. Het is dus voor iedereen van belang om uw kat regelmatig te behandelen tegen wormen en vlooien.

Preventie

Medpets heeft verschillende middelen die preventief ingezet kunnen worden. Deze producten zijn op natuurlijke basis en zorgen ervoor dat het darmmilieu zodanig beïnvloed wordt dat de omstandigheden voor wormen in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn. Daarbij dragen deze kruiden bij aan een goede algemene darmgezondheid. Voorbeelden van dergelijke producten zijn: Doggy Parex en Verm-X Hond voor honden, voor katten is er Verm-X Kat. Let op, deze middelen zijn uitsluitend preventief en doden de wormen niet, zoals reguliere ontwormmiddelen wel doen. Wanneer u deze kruidenpreparaten gebruikt, kunt u het beste nog altijd meerdere malen per jaar een regulier ontwormmiddel gebruiken of regelmatig ontlastingsonderzoek laten uitvoeren door uw dierenarts.